DE LIMOUSIN

De Limousin koe is een rund met oer-eigenschappen en is goed vruchtbaar. De Limousin kalft van nature makkelijk af waardoor vrijwel alle kalveren op een natuurlijke manier ter wereld komen. De Limousin koe produceert relatief veel melk voor haar kalf en scoort in het algemeen goed onder het sterrenvlees concept. De Limousin is een echt vleesras. Ze wordt dus niet gemolken. Het vlees van de Limousin is een stuk malser en heeft een unieke smaak.

De geschiedenis

In 1854 werd de Limousin als officieel ras erkend. Tot 1886 behoorde het ras tot het blond-vee in Zuidwest Frankrijk. De Limousin is een oeroud ras dat stamt uit het westelijke deel van het Franse Massif Central, de streek rond de stad Limoges. De streek waar het ras zijn naam aan dankt. Van oorsprong is de Limousin een trekdier vanwege haar goede werkeigenschappen.

Pas in de vorige eeuw vond de overgang van werk- en trekdier naar vleesras plaats. Eind jaren 60 kwamen de eerste Limousins naar Nederland. In 1970 werd de vereniging Limousin Stamboek Nederland opgericht om de oorspronkelijke eigenschappen ook in Nederland te bewaken. Door hun soberheid, hun goede beenwerk en vooral de gemakkelijke manier waarop Limousins afkalven, zijn ze zeer geliefd voor de begrazing van natuurgebieden. Vandaag de dag is het Limousin ras wereldwijd verspreid, mede door haar snelle aanpassing aan verschillende klimaten.

Steeds meer kwaliteitsbewuste consumenten zijn geïnteresseerd in het vlees van de Limousin: kwaliteitsvlees voor een normale prijs.

EEN ECHT VLEESRAS